Hoe voorkom je chaos en stress tijdens een verhuizing?

Verhuizen

·

24 feb. 2023

Hoe voorkom je chaos en stress tijdens een verhuizing?

Als er iets is waar we het allemaal over eens zijn, dan is het wel dat verhuizen stressvol is. Zelfs als je alleen maar naar de andere kant van de stad verhuist voor een nieuwe woning, of in een nieuwe gemeente een nieuwe woning hebt gevonden. Het proces van inpakken van al je breekbare spullen, het huren van een vrachtwagen en het uitpakken van alles in je nieuwe huis kan overweldigend zijn. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om te helpen! In deze blogpost delen we onze handige tips om chaos en stress tijdens een verhuizing te voorkomen. Als je onze eenvoudige advies opvolgt, kan je in een mum van tijd van jouw nieuwe huis genieten met een goede voorbereiding. Dus laten we beginnen!

Een goed begin is het halve werk

Verhuizen is een van de grootste stressfactoren in het leven. Stappen ondernemen om dit tegen te gaan voordat je het fysieke proces van inpakken en verhuizen onder ogen ziet, kan een groot verschil maken in hoe je de verhuizing aanpakt. Van tevoren plannen maken, zoals je nieuwe huis en voorzieningen dagen of weken voor de verhuisdag veiligstellen, kan een gevoel van controle over de situatie geven. Het is ook belangrijk om tijdens deze bewogen periode wat tijd voor jezelf te nemen door activiteiten te plannen die momenten van troost brengen te midden van de chaos. Of het nu yoga is, je favoriete film kijken of een dagje vissen, tijd vrijmaken van het inpakken van dozen biedt een gelegenheid van onschatbare waarde om te decompresseren en op te laden. Kortom, een succesvolle verhuizing begint met het nemen van proactieve maatregelen om de tol op de geestelijke gezondheid te verminderen. Door met deze kleine acties te beginnen, ben je klaar voor de strijd tegen eventuele verrassingsrisico's onderweg.
 1. Spullen uitzoeken en wegdoen

 2. Meet je inboedel op

 3. Maak lijstjes om verhuisstress tegen te gaan

 4. Neem op tijd vrije dagen op

 5. Verhuis buiten de zomer

 6. Regel administratieve zaken tijdig

 7. Kinderen of huisdieren? Regel opvang voor de verhuisdag

 8. Pak iedere dag enkele dozen in

 9. Maak vlak voor de verhuizing geen onnodige afspraken

 10. Hulp inroepen van vrienden en familie

 11. Neem een verhuisbedrijf in dienst

 12. Tips: Wat je vooral niet moet doen tijdens de verhuizing


Spullen uitzoeken en wegdoen

Verhuizen is een ontmoedigende, maar noodzakelijke taak en het sorteren van de waardevolle spullen in je huis voordat je gaat verhuizen kan het veel gemakkelijker maken. Probeer, voordat je al je goederen inpakt voor de verhuizing, uit te zoeken wat waardevolle spullen zijn en mee moeten en welke je niet meer nodig hebt. Het wegdoen van overbodige spullen geeft je een gevoel van voldoening en verlicht de last als het tijd is om te verhuizen. Dit kan een goede gelegenheid zijn om goederen die nog leven in zich hebben te doneren of te verkopen, en om kapotte of versleten spullen snel weg te doen. Doe deze in een aparte doos en zet deze apart van de andere verhuisdozen. Het loont om heel selectief te zijn in wat je meeneemt op je verhuizing. Hoe meer je kieskeurig bent, hoe minder dozen je overhoud.


Meet je inboedel op

Meet al je spullen op

Verhuizen is een hectisch proces dat overweldigend kan zijn, maar een noodzakelijke stap voor een soepele verhuizing is het opmeten van de inhoud van je huishouden. Het noteren van de meubels die je van plan bent mee te nemen, kan helpen om eventuele problemen van tevoren op te sporen en je in staat stellen om vóór je verhuizing met een haalbare oplossing te komen. Met nauwkeurige metingen en inzicht in de grootte van het voertuig dat je gebruikt om je meubels te vervoeren, kun je kostbare tijd besparen door op het laatste moment verrassingen te voorkomen, zoals te grote meubels of een te zware lading voor het voertuig. Het nemen van maatregelen zoals het opnemen van metingen zal uiteindelijk extra uitgaven aan arbeid, huur van opslagruimte en niet begrote benodigdheden verminderen, waardoor je verhuisproces een succes wordt.


Maak lijstjes om verhuisstress tegen te gaan

Maak checklist voor het verhuizen

Bij de voorbereiding van een verhuizing kan het nuttig zijn om wat tijd te nemen en een lijst te maken van alle dingen die je moet doen op de verhuisdag zelf en daarvoor om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Overweeg om checklists te maken of notities te maken met zaken als:

 • het regelen van het overzetten van belangrijke voorzieningen of het opzeggen van diensten

 • het schoonmaken en inpakken van je bezittingen voordat de verhuizing komt aankloppen

 • het liggend vervoeren van bepaalde dozen en welke kamer prioriteit heeft tijdens het inpakken

 • verhuisdozen labelen en dozen met breekbare spullen onderscheiden

 • het wijzigen van je adres als dat nodig is en online adres wijzigen zodat post op de juiste plek zal komen


En nog meerdere zaken om jouw verhuizing goed te laten verlopen. Dingen opschrijven kan de druk helpen verminderen door je een manier te bieden om je to-do lijst bij te houden, zodat je eerst de belangrijkste taken kunt uitvoeren.


Neem op tijd vrije dagen op

Tijdig vrij nemen voor verhuizen

Dagen vrij nemen voorafgaand aan een verhuizing is ongelooflijk verstandig. Door dit te doen zorg je ervoor dat al je werk is afgerond en georganiseerd tijdens de overgang naar het volgende hoofdstuk van je leven. Niet alleen stelt dit je gerust dat er geen werk onafgemaakt blijft liggen, maar het stelt je ook in staat om je vollediger te wijden aan het soms stressvolle proces van het overbrengen van je leven naar een nieuw huis zonder je zorgen te hoeven maken over het vinden van tijd voor beide taken. Het kan gunstig zijn om letterlijk wat gewicht van je schouders te halen! Het lijkt misschien onmogelijk om alles tegelijk te regelen, maar met een paar dagen toewijding en organisatie voorafgaand aan de verhuizing kun je erop vertrouwen dat alles op de verhuisdag soepel zal verlopen. Bovendien zul je je dan tijdens de verhuizing uitgerust voelen en meer dan klaar voor de komende verandering.


Verhuis buiten de zomer

Verhuizen is een van die projecten die in het begin ontmoedigend kunnen lijken. Om de zorgen daarbij te verminderen is een van de beste strategieën om vooruit te plannen en te proberen de gebruikelijke drukke periodes te vermijden. Door buiten het drukke zomerseizoen te verhuizen, kun je genieten van een betere afstemming met je werkschema en ook profiteren van koelere, comfortabelere weersomstandigheden tijdens je verhuizing. Door een verhuizing van tevoren te plannen kun je ook profiteren van nuttige hulpmiddelen zoals inpaksystemen of speciale diensten die beschikbaar kunnen zijn in de periode die je hebt gekozen voor je verhuisproject. Als je al deze voordelen in overweging neemt en een datum en tijdstip kiest dat voor jou het beste werkt, buiten de populaire zomer- of grote vakantieperiodes om, vergroot je de kans op een bevredigende verhuizing.


Regel administratieve zaken tijdig

Het verhuizen naar een nieuwe locatie vergt veel voorbereiding en speciale aandacht voor administratieve zaken. Als de verhuizing in zicht komt, kan het handig zijn om zo vroeg mogelijk te beginnen met het regelen van belangrijke documenten en vergunningen om de verhuizing soepeler te laten verlopen. Door tijdig je administratieve zaken te regelen, weet je dat alles klaar is voor als je verhuist en dat laat je toe om je beter te focussen op de verhuizing zelf.


Kinderen of huisdieren? Regel opvang voor de verhuisdag

Verhuizen kan al een stressvolle ervaring zijn, dus is het belangrijk om andere bronnen van zorgen te minimaliseren door vooruit te plannen. Voor gezinnen met kinderen en/of huisdieren is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze niet afleiden van de verhuisdag, om al vroeg na te denken over hoe je met hen omgaat. Als je jonge kinderen hebt, regel dan voor de verhuizing opvang, zodat ze zich kunnen concentreren op de verhuizing zelf in plaats van op een nieuwe omgeving met vreemde mensen. Evenzo, als je je huisdier meeneemt op de verhuizing, maak dan een plan voor de verzorging tijdens het vervoer en in je nieuwe woonplaats. Als je deze stappen van tevoren neemt, maakt dat je hele verhuiservaring veel gerichter en productiever.


Pak iedere dag enkele dozen in

Verhuizen naar een nieuw huis is ongelooflijk spannend, maar het gaat wel gepaard met een behoorlijke hoeveelheid stress. Een manier om die druk te verminderen is om in de aanloop naar je verhuizing elke dag een paar dozen in te pakken. Met deze stapsgewijze aanpak kun je je spullen sorteren en beslissen wat blijft en wat gaat, terwijl je de werkdruk verdeelt over de tijd tot je verhuisdatum. Je kunt kiezen welke spullen worden ingepakt op basis van belangrijkheid, en zo een gestage vooruitgang boeken om alles klaar te krijgen voor de verhuizing. Het is ook makkelijker je verhuisdozen te nummer en de verhuisdozen te sorteren in huis voordat het weg moet. Als je elke dag voor de grote verhuizing wat tijd uittrekt, wordt het gemakkelijker voor jou en je portemonnee als de eigenlijke dag aanbreekt!


Maak vlak voor de verhuizing geen onnodige afspraken

Verhuizen naar een nieuw huis kan een stressvol vooruitzicht zijn, en het is belangrijk om andere stressoren in de aanloop tot een minimum te beperken, zodat je geconcentreerd blijft op de taak die voor je ligt. Het maken van onnodige afspraken in deze periode doet afbreuk aan het proces; belangrijke details kunnen over het hoofd worden gezien en er komt nog meer stress bij in een toch al complexe situatie. Hoewel het soms onvermijdelijk is, moet je zo mogelijk voorkomen dat je vlak voor de verhuizing ongewenste afspraken maakt. Probeer ze eerder te doen of plan ze in ruim nadat je je in je nieuwe huis gevestigd hebt. Dit zal helpen om afleiding te verminderen en je in staat stellen om geconcentreerd te blijven bij elke stap van het verhuisproces. Planning makes perfect!


Hulp inroepen van vrienden en familie

Verhuizen kan een stressvolle gebeurtenis zijn, vooral als je alles wat je bezit zelf probeert te verhuizen. Om de last te verlichten is het inschakelen van de hulp van vrienden en familie altijd verstandig. Niet alleen kunnen ze helpen met vervoer, maar ook gewoon hun gezelschap hebben tijdens deze overgang kan het proces veel aangenamer maken. Bovendien geeft het iedereen de gelegenheid om samen te werken en wat plezier te hebben in het proces! Met de hulp van je naasten wordt het minder zwaar om ervoor te zorgen dat al je spullen veilig op de plaats van bestemming aankomen, wat resulteert in een vlottere verhuizing voor alle betrokkenen.


Neem een verhuisbedrijf in dienst

Verhuisbedrijven en verhuiswagens

Het uitbesteden van je verhuizing is misschien de beste optie voor jou. Of je nou lichtere spullen hebt of grote spullen, Verhuisbedrijven hebben de kennis van al het gebeuren! Verhuisbedrijven kunnen jou helpen met het hele process. Denk hierbij aan verhuisdozen regelen, breekbare spullen inpakken met oude kranten, belangrijke zaken herinneren en je verhuiswagen regelen. Verhuizers kunnen dit en nog veel meer voor je regelen en je besparen op al het stress en moeite. Het inhuren van een gerenommeerd verhuisbedrijf is een prima oplossing, Verhuisbedrijven zorgen er niet alleen voor dat je spullen veilig aankomen, maar doen ook hun best om het zo snel mogelijk af te ronden, dit scheelt tijd voor jezelf. Dit geeft je de gemoedsrust die je krijgt als je weet dat je spullen je nieuwe woning in goede staat bereiken, zodat je je tijdens de verhuizing over één ding minder zorgen hoeft te maken. Kijk hier om de juiste verhuisbedrijf te vinden voor jouw budget.

Tips verhuizen: Wat je vooral niet moet doen tijdens de verhuizing

Verhuizen hoeft geen lastige bezigheid te zijn. Het volgen van een paar eenvoudige tips kan ervoor zorgen voor een soepele verhuizing. Vermijd stress bij jezelf of je omgeving, want dat kan frustratie veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat alles snel en zonder problemen verloopt, loop je degenen die de fysieke verhuizing voor je doen niet in de weg. Verhuizers zijn tenslotte experts! Niet labelen kan voor problemen zorgen. Help verhuizers ook met het labelen van elk verhuisdoos en geef aan welke dozen prioriteit hebben en welke dozen de verhuizer eerst moet meenemen. Zorg voor een goede nachtrust vooraf, zonder zorgen en lege gedachten, zodat je klaar bent voor welke verrassingen de dag ook mag brengen. Niet voldoende eten op de dag zelf zorgt voor een grimmige humeur, begin dus niet op een lege maag! Je moet je verhuizing ook zien als iets om niet te vrezen, maar als iets dat zal leiden tot een nieuw begin vol verjonging en mogelijkheden.


Al met al, verhuizen kan erg frustrerend zijn, maar met meer tijd en aandacht kan het ook leuk verlopen. Het belangrijkste is om ervan te kunnen genieten!


Copyright © Leadsfactor BV

Copyright © Leadsfactor BV