Hoe voorkom je chaos en stress tijdens een verhuizing?

Verhuizen

·

24 feb. 2023


Als er iets is waar we het allemaal over eens zijn, dan is het wel dat verhuizen stressvol is. Zelfs als je alleen maar naar de andere kant van de stad verhuist voor een nieuwe woning, of in een nieuwe gemeente een nieuwe woning hebt gevonden. Het proces van inpakken van al je breekbare spullen, het huren van een vrachtwagen en het uitpakken van alles in je nieuwe huis kan overweldigend zijn. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om te helpen! In deze blogpost delen we onze handige tips om chaos en stress tijdens een verhuizing te voorkomen. Als je onze eenvoudige adviezen opvolgt, kan je met een een goede voorbereiding in een mum van tijd van jouw nieuwe huis genieten. Dus laten we beginnen!


Een goed begin is het halve werk

Verhuizen kan een van de grootste stressfactoren in het leven zijn. Het is goed om je zelf goed voor te bereiden om stress door of tijdens het verhuizen te voorkomen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Van tevoren plannen maken, zoals je nieuwe huis dagen of weken voor de verhuisdag veiligstellen, kan al een gevoel van controle over de situatie geven. Het is ook belangrijk om tijdens deze bewogen periode wat tijd voor jezelf te nemen door activiteiten te plannen die momenten van rust brengen te midden van de chaos.. Of het nu yoga is, je favoriete film kijken of een dagje vissen, tijd vrijmaken naast het inpakken van dozen biedt een gelegenheid van onschatbare waarde om te ontstressen en op te laden. Kortom, een succesvolle verhuizing begint met het nemen van proactieve maatregelen om de tol die op de geestelijke gezondheid wordt geëist te verminderen. Door met deze kleine acties te beginnen, ben je klaar voor de strijd tegen eventuele verrassingsrisico's onderweg.


 1. Spullen uitzoeken en wegdoen

 2. Meet je inboedel op

 3. Maak lijstjes om verhuisstress tegen te gaan

 4. Neem op tijd vrije dagen op

 5. Verhuis buiten de zomer

 6. Regel administratieve zaken tijdig

 7. Kinderen of huisdieren? Regel opvang voor de verhuisdag

 8. Pak iedere dag enkele dozen in

 9. Maak vlak voor de verhuizing geen onnodige afspraken

 10. Hulp inroepen van vrienden en familie

 11. Neem een verhuisbedrijf in dienst

 12. Tips: Wat je vooral niet moet doen tijdens de verhuizing


Spullen uitzoeken en wegdoen

Verhuizen is een ontmoedigende, maar noodzakelijke taak. Het sorteren van de waardevolle spullen in je huis voordat je gaat verhuizen kan het veel gemakkelijker maken. Probeer, voordat je al je goederen inpakt voor de verhuizing, uit te zoeken wat waardevolle spullen zijn,  welke mee moeten en welke je niet meer nodig hebt. Het wegdoen van overbodige spullen geeft vaak een gevoel van voldoening. Daarnaast verlicht het de last als het tijd is om te verhuizen, minder spullen is minder verhuizen. Dit kan een goede gelegenheid zijn om goederen die nog een tweede leven kunnen hebben te doneren of te verkopen, en om kapotte of versleten spullen snel weg te doen. Doe deze in een aparte doos en zet deze apart van de andere verhuisdozen. Het loont om heel selectief te zijn in wat je meeneemt op je verhuizing. Hoe meer je kieskeurig bent, hoe minder dozen je overhoudt.


Meet je inboedel op

Meet al je spullen op

Verhuizen is een hectisch proces dat overweldigend kan zijn. Om de verhuizing soepel te laten verlopen is het een noodzakelijke stap om de inhoud van je huishouden op te meten. Het noteren van de meubels die je van plan bent mee te nemen, kan goed helpen om eventuele problemen van tevoren op te sporen. Het stelt je tevens in staat om vóór je verhuizing met een haalbare oplossing te komen. Met nauwkeurige metingen en inzicht in de grootte van het voertuig dat je gebruikt om je meubels te vervoeren, kun je kostbare tijd besparen door op het laatste moment niet voor verrassingen komen te staan, zoals te grote meubels of een te zware lading voor het voertuig. Het nemen van maatregelen zoals het noteren van afmetingen zal uiteindelijk extra uitgaven aan arbeid, huur van opslagruimte en niet begrote benodigdheden verminderen, waardoor je verhuisproces een succes wordt.


Maak lijstjes om verhuisstress tegen te gaan

Maak checklist voor het verhuizen

Bij de voorbereiding van een verhuizing kan het nuttig zijn om wat tijd te nemen en een lijst te maken van alle dingen die je moet doen op de verhuisdag zelf. Het maken van een lijstje zorgt ervoor dat het proces zo soepel mogelijk verloopt. Overweeg om checklists te maken of notities te maken met zaken als:

 • het regelen van het overzetten van belangrijke voorzieningen of het opzeggen van diensten

 • het schoonmaken en inpakken van je bezittingen voordat de verhuizing komt aankloppen

 • het liggend vervoeren van bepaalde dozen en welke kamer prioriteit heeft tijdens het inpakken

 • verhuisdozen labelen en dozen met breekbare spullen onderscheiden

 • het wijzigen van je adres als dat nodig is en online adres wijzigen zodat post op de juiste plek zal komen


En nog meerdere zaken om jouw verhuizing goed te laten verlopen. Dingen opschrijven kan de druk helpen verminderen door je een manier te bieden om je to-do lijst bij te houden, zodat je eerst de belangrijkste taken kunt uitvoeren.


Neem op tijd vrije dagen op

Tijdig vrij nemen voor verhuizen

Dagen vrij nemen voorafgaand aan een verhuizing is heel verstandig. Door dit te doen zorg je ervoor dat al je werk is afgerond en georganiseerd tijdens de overgang naar het volgende hoofdstuk van je leven. Niet alleen stelt dit je gerust, maar het stelt je ook in staat om je vollediger te wijden aan een soms stressvolle proces. Het kan gunstig zijn om letterlijk wat gewicht van je schouders te halen! Het lijkt misschien onmogelijk om alles tegelijk te regelen, maar met een paar dagen toewijding en organisatie voorafgaand aan de verhuizing kun je erop vertrouwen dat alles op de verhuisdag soepel zal verlopen. Bovendien zul je je dan tijdens de verhuizing uitgerust voelen en meer dan klaar zijn voor de komende verandering.


Verhuis buiten de zomer

Verhuizen is een van die projecten die in het begin ontmoedigend kunnen lijken. Om de zorgen daarbij te verminderen is een van de beste strategieën om vooruit te plannen en te proberen de gebruikelijke drukke periodes te vermijden. Door buiten het drukke zomerseizoen te verhuizen, kun je genieten van een betere afstemming met je werkschema en ook profiteren van koelere, comfortabelere weersomstandigheden tijdens je verhuizing. Door een verhuizing van tevoren te plannen kun je ook profiteren van nuttige hulpmiddelen zoals inpakken of andere diensten die beschikbaar kunnen zijn in de periode die je hebt gekozen voor je verhuisproject. Als je al deze voordelen in overweging neemt en een datum en tijdstip kiest dat voor jou het beste werkt, buiten de populaire zomer- of grote vakantieperiodes om, vergroot je de kans op een fijne verhuizing.


Regel administratieve zaken tijdig

Het verhuizen naar een nieuwe locatie vergt veel voorbereiding en speciale aandacht voor administratieve zaken. Als de verhuizing in zicht komt, kan het handig zijn om zo vroeg mogelijk te beginnen met het regelen van belangrijke documenten en vergunningen om de verhuizing soepeler te laten verlopen. Door tijdig je administratieve zaken te regelen, weet je dat alles klaar is voor als je verhuist en dat laat je toe om je beter te focussen op de verhuizing zelf.


Kinderen of huisdieren? Regel opvang voor de verhuisdag

Verhuizen kan al een stressvolle ervaring zijn, dus is het belangrijk om andere bronnen van zorgen te minimaliseren door vooruit te plannen. Voor gezinnen met kinderen en/of huisdieren is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze niet afleiden van de verhuisdag, om al vroeg na te denken over hoe je met hen omgaat. Als je jonge kinderen hebt, regel dan voor de verhuizing opvang zoals Mendoo. Zo kan je concentreren op de verhuizing zelf. Evenzo, als je je huisdier meeneemt op de verhuizing, maak dan een plan voor de verzorging tijdens het vervoer en in je nieuwe woonplaats. Als je deze stappen van tevoren neemt, maakt dat je hele verhuiservaring veel gerichter en productiever.


Pak iedere dag enkele dozen in

Verhuizen naar een nieuw huis is ongelooflijk spannend, maar het gaat wel gepaard met een behoorlijke hoeveelheid stress. Een manier om die druk te verminderen is om in de aanloop naar je verhuizing elke dag een paar dozen in te pakken. Met deze stapsgewijze aanpak kun je je spullen sorteren en beslissen wat blijft en wat gaat, terwijl je de werkdruk verdeelt over de tijd tot je verhuisdatum. Je kunt kiezen welke spullen worden ingepakt op basis van belangrijkheid, en zo een gestage vooruitgang boeken om alles klaar te krijgen voor de verhuizing. Het is ook makkelijker je verhuisdozen te nummer en de verhuisdozen te sorteren in huis voordat het weg moet. Als je elke dag voor de grote verhuizing wat tijd uittrekt, wordt het gemakkelijker voor jou en je portemonnee als de eigenlijke dag aanbreekt!


Maak vlak voor de verhuizing geen onnodige afspraken

Verhuizen naar een nieuw huis kan een stressvol vooruitzicht zijn, en het is belangrijk om andere stressoren in de aanloop tot een minimum te beperken, zodat je geconcentreerd blijft op de taak die voor je ligt. Het maken van onnodige afspraken in deze periode doet afbreuk aan het proces; belangrijke details kunnen over het hoofd worden gezien en er komt nog meer stress bij in een toch al drukke situatie. Hoewel het soms onvermijdelijk is, moet je dus voorkomen dat je vlak voor de verhuizing ongewenste afspraken maakt. Probeer ze eerder te doen of plan ze in ruim nadat je in je nieuwe huis woont. Dit zal helpen om afleiding te verminderen en je in staat stellen om geconcentreerd te blijven bij elke stap van het verhuisproces. Planning makes perfect! Afspraken maken met vrienden of familie om te helpen is dan weer wel wenselijk, hieronder meer over dit onderwerp!


Hulp inroepen van vrienden en familie

Verhuizen kan een stressvolle gebeurtenis zijn, vooral als je alles wat je bezit zelf probeert te verhuizen. Om de last te verlichten is het inschakelen van de hulp van vrienden en familie altijd verstandig. Niet alleen kunnen ze helpen met vervoer, maar ook gewoon hun gezelschap hebben tijdens deze overgang kan het proces veel aangenamer maken. Bovendien geeft het iedereen de gelegenheid om samen te werken en wat plezier te hebben in het proces! Met de hulp van je naasten wordt het minder zwaar om ervoor te zorgen dat al je spullen veilig op de plaats van bestemming aankomen, wat resulteert in een vlottere verhuizing voor alle betrokkenen.


Neem een verhuisbedrijf in dienst

Verhuisbedrijven en verhuiswagens

Het uitbesteden van je verhuizing is kan ook altijd een goede optie zijn. Of je nou lichtere spullen hebt of grote spullen, verhuisbedrijven hebben de kennis van al deze zaken! Verhuisbedrijven kunnen jou helpen met het hele proces. Denk hierbij aan verhuisdozen regelen, breekbare spullen inpakken met oude kranten, het sjouwen van spullen, aan belangrijke zaken herinneren en een verhuiswagen regelen. Verhuizers kunnen dit en nog veel meer voor je regelen, daarmee besparen ze je veel stress en moeite. Het inhuren van een gerenommeerd verhuisbedrijf is een prima oplossing. Verhuisbedrijven zorgen er niet alleen voor dat je spullen veilig aankomen, maar doen ook hun best om het zo snel mogelijk af te ronden, dit scheelt tijd voor jezelf. Dit geeft je de gemoedsrust die je krijgt als je weet dat je spullen je nieuwe woning in goede staat bereiken, zodat je je tijdens de verhuizing over één ding minder zorgen hoeft te maken. Kijk hier om het juiste verhuisbedrijf te vinden binnen jouw budget.


Tips verhuizen: Wat je vooral niet moet doen tijdens de verhuizing

Verhuizen hoeft geen lastige of vervelende bezigheid te zijn. Het volgen van een paar eenvoudige tips kan ervoor zorgen voor een soepele verhuizing. Vermijd stress bij jezelf of je omgeving, want dat kan frustratie veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat alles snel en zonder problemen verloopt, loop je degenen die de fysieke verhuizing voor je doen niet in de weg. Verhuizers zijn tenslotte experts! Niet labelen kan voor problemen zorgen. Help verhuizers ook met het labelen van elk verhuisdoos en geef aan welke dozen prioriteit hebben en welke dozen de verhuizer eerst moet meenemen. Ook kan het helpen om de kamer erop te zetten waar de verhuisdoos uiteindelijk naartoe moet. Zorg vooraf voor een goede nachtrust, zonder zorgen en lege gedachten, zodat je klaar bent voor welke verrassingen de dag ook mag brengen. Niet voldoende eten op de dag zelf kan zorgen voor een slecht humeur, begin dus niet op een lege maag! Je moet je verhuizing ook zien als iets om niet te vrezen, maar als iets dat zal leiden tot een nieuw begin vol mogelijkheden en kansen.

Al met al, verhuizen kan erg frustrerend zijn, maar met meer tijd en aandacht kan het ook leuk zijn. Het belangrijkste is om ervan te kunnen genieten! Geen zorgen bij het verhuizen, vraag dan eenvoudig via onderstaande meerdere offertes aan van erkende verhuisbedrijven. Succes!


Copyright © Leadsfactor BV

Copyright © Leadsfactor BV